校庆活动

湖南师范大学80周年校庆系列学术活动——数统院学术报告

2018-06-28 10:03来源:湖南师范大学新闻网作者:贡子君点击次数:

报告题目:Auslander-Reiten theory through triangulated categories

报告人:刘石平教授

报告时间:2018年6月28日下午16:00-17:00

报告地点:数计院307报告室

数学与统计学院

2018.6.27

摘要:The Auslander-Reiten theory of almost split sequences and irreducible maps was originally studied in the representation theory of algebras and later introduced into other areas such as algebraic geometry and algebraic topology. In particular, the existence of almost split sequences and that of almost split triangles have been established by numerous authors in various categories such as module categories, abelian categories and triangulated categories. Working with extension-closed subcategories of triangulated categories, we shall be able to unify these existence theorems including Auslander's existence theorem of an almost split sequence in a module category over a ring and Krause's existence theorem of an almost split triangle in a triangulated category. We shall also talk about a generalization of a Serre functor introduced by Reiten and Van den Bergh.

报告人简介:刘石平,加拿大魁北克Sherbrooke大学教授。湖南师范大学数学系首届研究生,英国利物浦大学博士。曾任挪威Tronheim大学高级讲师、新加坡国立大学讲师。主要从事代数表示论、导出范畴与Cluster范畴研究。

上一条:湖南师范大学80周年校庆系列学术活动——数统院学术报告